مهاجرت از طریق ویزای استارتاپ
مهاجرت به کانادا از طریق سرمایهگذاری در استارتاپها یکی از روشهای موثر برای کسب اقامت دائم در این کشور است .روش های مختلفی در مهاجرت به کانادا از طریق سرمایه گذاری وجود دارد. ویزای استارتاپ کانادا به عنوان یکی از برترین روشهای مهاجرتی شناخته میشود .
ویزای استارتاپ کانادا یک گزینه مناسب و مؤثر برای کارآفرینان است که میخواهند ایدههای نوآورانه خود را در کشور کانادا به اجرا درآورند. این کارآفرینان پس از دریافت حمایت از سازمانهای مجاز، میتوانند برای خود و اعضای خانوادهشان اقامت دائم بگیرند. آنها با بخش خصوصی کانادا همکاری میکنند و کسبوکارهایی با رشد جهانی در بازارهای مختلف را راهاندازی میکنند. این ویزا به کارآفرینان امکان میدهد تا با ایدههای خود در کانادا رشد و پیشرفت کنند.
در این مقاله تمامی جوانب ویزای استارتاپ کانادا را مرور خواهید کرد
در این صفحه میخوانید:
چگونه میتوان از طریق استارتآپ به کانادا مهاجرت کرد؟
ویزای استارتآپ کانادا به منظور جذب کارآفرینان با پتانسیل ایجاد شرکتهای نوآورانه و ایجاد فرصتهای شغلی، توسط کانادا ایجاد شده است. هدف این ویزا، تقویت رقابتی کردن کشور در جذب استارتآپها بوده و نظر کانادا به آینده این برنامه روشن است.
چشمانداز ویزای استارتآپ کانادا ایجاد بستری مشابه با سیلیکون ولی در امریکا است، تا بهترینهای جهان بتوانند به کانادا مهاجرت کنند و از این طریق، امکانات منحصربهفرد کشور را تجربه کنند.
برای گرفتن این ویزا ، ایده نوآورانه، شرط لازم ولی نه کافی!علاوه بر ایده عالی و خلاقانه، باید ایده ی شما توانایی رشد در بازارها ی مختلف را داشته باشد. بعد از آن باید از یکی از سازمانهای مورد تایید کانادا تاییدیه بگیرید و آنها را راضی به سرمایه گذاری در ایده خود کنید. هنگامی که نامه ساپورت راگرفتید باید اداره مهاجرت کانادا را قانع کنید که قصد راه اندازی استارت آپ را دارید.اینجا است که اقامت کانادا را شما و خانواده تان ، از طریق ویزای استارتآپ ، گرفته اید.
مزایا و معایب ویزای استارت آپ چیست ؟
به طور معمول هر روشی مزایا و معایب خاص خود را دارد.در اینجا به بیان مزیت ها و معایب روش استارت آپ میپردازیم.
مزایا :
- مسیر مستقیم اقدام برای گرفتن اقامت دائم کانادا.
- بدون محدودیت سنی و تحصیلاتی.
- بدون نیاز به سطح بالای زبان انگلیسی یا فرانسوی.
- بدون نیاز به سابقه تحصیل یا کار در کانادا.
- دریافت اجازه کار باز (Open work Permit) سه ساله در مدت زمان انتظار برای نتیجه پرونده اقامت دائم.
- قابلیت شراکت تا ۵ نفر در یک کسب و کار استارتاپی و اخذ اقامت برای اعضای خانواده هر ۵ نفر .
- عدم سلب اقامت دائم در صورت شکست بیزنس.
- عدم نیاز به سابقه قبلی بیزنس و طرح و ایده شما در کشور خودتان.
- تأمین سرمایه مورد نیاز از طریق شرکتهای سرمایه گذاری کانادایی.
- نرخ موفقیت برنامه استارتاپ ویزا در سال ۲۰۲۱به بعد ، بسته به نوع انتخاب سازمان حمایت کننده.
معایب :
نیاز به گروههای مختلف توسعه محصول ، ثبت اختراع و مشاورین مهاجرتی و ارتباط نزدیک آنها با هم .
چه شرایطی برای درخواست ویزای استارتآپ کانادا لازم است؟
شرط اول: آیلتس ۵ بگیرید.
شرط دوم: نامه ساپورت از سازمانهای حمایت کننده بگیرید.
شرط سوم: حداقل یک سال ، تحصیل دانشگاهی داشته باشید.
شرط چهارم: سوء پیشینه و مشکل پزشکی که منجر به منع ورود به کانادا شود را نداشته باشید.
شرط پنجم: توان ساپورت مالی خود و خانواده تان را به مدت ۱۲ ماه داشته باشید.
مراحل گرفتن ویزای استارتآپ کانادا چیست و کدام گروهها را شامل میشود؟
مرحله اول: در اولین قدم ابتدا شرایط خود را بررسی کنید.
مرحله دوم: حالا وقت آن رسیده است که ایده یا بیزنس خود را آماده کنید. اما نه هر پروژه ای، ارائه یک ایده نو، بر پایه تکنولوژی و در مقیاس جهانی الزامیست. طرح تجاری بنویسید و سازمان مناسب برای حمایت را پیدا کنید.
مرحله سوم: بیایید خوش بین باشیم. پرزنت شما به خوبی پیش رفت و مرحله اول که البته خود به تنهایی هفت خانی هست را گذراندید. حالا پس از توافق با سازمان حامی نامه ساپورت را میگیرید. سازمان حامی همزمان با ارسال نامه ساپورت برای شما، نامه تعهد را نیز برای اداره مهاجرت کانادا ارسال میکند.
مرحله چهارم: حالا شما نامه ساپورت دارید. پس وقت کار با اداره مهاجرت کاناداست. مدارک را آماده کنید و درخواست ویزای اقامت و ویزا کار (برای افراد ضروری) را ارسال کنید.
مرحله پنجم: معمولا جواب درخواست ویزای کار زود به دست شما می رسد. سوال میکنید چند ماه؟ حدودا بین سه تا شش ماه پاسخ شماست. فراموش نکنید همزمان پروژه اقامت دائم شما در جریان است. پس هنوز تحت نظارت اداره مهاجرت هستید.
مرحله ششم و هفتم: در صورتی که اداره مهاجرت تصمیم به چک کردن پروژه شما داشته باشد اینجا سر و کله سازمان های دیگری پیدا میشود که پایین تر در مورد آن ها صحبت کرده ام. در مرحله peer review یکی از این سازمان ها شروع به جمع آوری اطلاعات میکند. اطلاعات از سازمان حامی و اداره مهاجرت گرفته میشود و نتیجه بررسی به اداره مهاجرت داده میشود.
مرحله هشتم: تبریک، حالا وقت آن است که اقامت دائم خود را بگیرید. از این جا به بعد مسئولیتی در قبال پروژه ندارید.
سازمانهای حمایتی چه سازمانهایی هستند؟
برای درخواست برنامه ویزای استارتآپ، ایده کسبوکار یا سرمایهگذاری شما باید از حمایت یک یا چند سازمان حمایتی زیر برخوردار شود:
- صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر ( Venture capital )
تامین حداقل میزان سرمایه گذاری ویزای استارت آپ توسط گروههای سرمایه گذاری خطر پذیر ۲۰۰,۰۰۰ دلار
- گروه های سرمایه گذار فرشته ( Angel investor )
تامین حداقل میزان سرمایه گذاری ویزای استارت آپ توسط گروههای سرمایه گذار فرشته ۷۵,۰۰۰ دلار
- مراکز رشد ( incubators )
اگر سرمایه شما توسط انکوباتورها (business incubator) یا همان مراکز رشد تامین شود، نیازی به تامین هزینه اولیه نخواهید داشت و باید در برنامه آنها پذیرفته شوید.
اگر سرمایه شما از چند سازمان مختلف تامین شود، حداکثر مبلغ سرمایه گذاری مد نظر قرار میگیرد.
این سازمانها انتخاب میکنند که کدام پیشنهادهای تجاری را بررسی کنند. هر سازمانی فرآیند پذیرش خاص خود را دارد . پس در انتخاب این سازمانها بسته به شرایط خود دقت کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید. به عنوان مثال، ممکن است از شما خواسته شود که مفهوم کسب و کار خود را شخصاً ارائه دهید یا یک طرح تجاری دقیق ارائه دهید.بهتراست دراین مرحله از افراد متخصص و با تجربه در زمینه کسب و کار و کارآفرینی کمک بگیرید زیرا اگر سازمانی تصمیم بگیرد ایده کسب و کار شما را بررسی کند، پتانسیل پیشنهاد شما و موفقیت یا عدم موفقیت آن را ارزیابی می کند. طرح تجاری شما باید به قدری حرفهای و مستحکم نوشته شده باشد که توسط مراکز حمایتی مورد تایید دولت و سپس خود دولت کانادا ، هیچ نقطه ابهامی نداشته باشد. به هیچ عنوان با خرید یک طرح تجاری آماده یا دانلود آن و تغییرات اعداد آن ، شانسی برای تایید مراکز حمایتی نخواهید داشت. چرا که در صورت ناقص بودن این مدرک، درصد موفقیت شما در گرفتن نامه حمایتی به صورت قابل توجهی کاهش خواهد یافت. در آخر اگر آن سازمان تصمیم به حمایت گرفت ،به شما نامه حمایتی می دهد.
چه شرایطی برای ثبت شرکت در برنامه استارتاپ کانادا لازم است؟
- کسب و کار مورد نظر باید در کانادا تاسیس و عملیاتی شود.
- متقاضی باید حداقل ۱۰ درصد از حق رای در شرکت را داشته باشد.
- هیچ شخص دیگری نمیتواند ۵۰ درصد یا بیشتر از حق رای در این شرکت را داشته باشد.
شرایط سازمانهای حامی مانند ونچر کاپیتال، انجل اینوستر و انکاباتور چیست؟
ونچر کپیتال ها، venture capitals خوش اشتها هستند. معمولا آنها به دنبال ایده های بزرگتر میگردند که مراحل رشد اولیه را سپری کرده باشند. پس اگر سراغ آنها میروید با ارسال ایمیل ایده ای که چند سال در ذهن خودتان بوده را مطرح نکنید. ونچرها معمولا در همان ابتدا رکورد فروش شما را سوال میکنند. تجربه ما نشان میدهد venture capital به دنبال ایدهای میگردد که توانایی تولید چند میلیون دلار را داشته باشد و در حال حاضر هم چند صد هزار دلاری فروش دارد.
انجل اینوستورها،angel investors سرمایه گذاران شخصی یا شرکت های متوسطی هستند که نسبتا راحت تر از ونچرها پروژه میپذیرند. معمولا انجل ها در قبال دریافت درصدی از سهام شرکت ها به آنها مبالغی را پیشنهاد میکنند که با آن مبالغ شرکت ها خون تازه ای برای حرکت به جلو بدست می آورند.
انکوباتورها، incubators مراکز رشد هستند. انکوبارتور پولی به استارتاپ ها نمیدهند و بلکه اصولا مبالغی هم دریافت میکنند. نقش انکوبارتور ها آماده سازی استارتاپ ها برای شروع کار است. انکوبارتور ها اطلاعات در خصوص نحوه شروع و رشد کسب و کار میدهند و همچنین راههای افزایش سرمایه را نیز آموزش میدهند. نقش دیگر انکوبارتورها نظارت یا همان mentorship است و روند رشد ابتدایی شرکت ها را مورد بررسی قرار میدهند.
هزینه ویزای استارتآپ کانادا چقدر است؟
دولت کانادا برای بررسی پرونده و ارائه ویزای استارتاپ هزینههایی را دریافت میکند. این مبلغ حدوداً ۲۱۴۰ دلار است.
مبلغ تمکن مالی مورد نیاز برای ویزای استارتاپ کانادا چه میزان است؟
شما باید سرمایه کافی برای یکسال اول زندگی در کانادا را برای تامین هزینه های اولیه خود و خانوادهتان داشته باشید. دقت کنید که این هزینه ارتباطی با سرمایه گذاری در کشور کانادا ندارد و در این نوع ویزا شما شخصا نیازی به سرمایه گذاری ندارید.
معمولا آفیسرها توقع دارند که شما ۵۰٪ هزینه زندگی خود و خانوادهتان را داشته باشید. این مبلغ بر اساس جدول LICO مشخص میشود. این جدول سالیانه توسط اداره مهاجرت کانادا اعلان میشود. در این جا خلاصه مورد نیاز شما را آوردهایم.
تعداد اعضای خانواده | تمکن مالی مورد نیاز (دلار کانادا) |
۱ | ۱۳,۷۵۷ |
۲ | ۱۷,۱۲۷ |
۳ | ۲۱,۰۵۵ |
۴ | ۲۵,۵۶۴ |
۵ | ۲۸,۹۹۴ |
۶ | ۳۲,۷۰۰ |
۷ | ۳۶,۴۰۷ |
برای هر نفر اضافه | ۳,۷۰۶ |
این مبلغ را می توانید از طریق حساب بانکی ریالی یا ارزی ارایه کنید.
تعاریف مهم در برنامه مهاجرتی استارتاپ چه تعاریفی هستند؟
نامه ساپورت در برنامه استارتاپ Letter of Support
اولین قدم در برنامه استارت اپ کانادا اقدام برای دریافت نامه حمایت از سرمایه گذاران مورد تایید است. در این نامه یکی از سازمان های مورد تائید کانادا حمایت خود را از شما و علاقه شان برای ساپورت ایده یا طرح شما را بیان میکنند. نامه ساپرت مستقیم برای شما به عنوان مجری طرح ارسال خواهد شد.
همزمان نامه ای از سوی این سازمان های حمایت کننده برای اداره مهاجرت کانادا نیز صادر میشود. در ادامه با این نامه آشنا میشوید.
نامه ساپورت باید در پرونده درخواست ویزای کار و اقامت دائم به اداره مهاجرت ارایه شود.
گواهینامه تعهد در برنامه استارتاپ کانادا Commitment certificate
شرکتی که نامه ساپورت را به شما داده همزمان نامه ای را برای اداره مهاجرت ارسال میکند و در آن اعضای گروه و طرح مورد نظر را اطلاع میدهند. پس گواهینامه شامل اطلاعاتی در خصوص توافق بین متقاضی و سازمان سرمایه گذار است.
چه مجوز کاری برای ویزای استارتآپ کانادا لازم است؟
مجوز کار ( work permit ) ویزای استارت آپ کانادا (Start-up Visa) این امکان را به شما میدهد که بتوانید به عنوان یک کارآفرین در توسعه کسب و کار خود مشغول به کار شوید. طبق قانون جدید کانادا در سال ۲۰۲۳، این مجوز به مدت سه سال دارای اعتبار خواهد بود و به شما امکان کار کردن در کانادا، مادامی که درخواست اقامت دائم شما در حال بررسی است را میدهد. اکثر درخواستهای اقامت دائم ظرف مدت یک سال رسیدگی میشوند.
این مجوز کار تنها برای افرادی است که از سازمانهای معرفی شده، تعهدنامه و نامه حمایت دریافت کرده باشند. اگر واجد شرایط این مجوز باشید، باید قبل از درخواست اقامت دائم، برای دریافت آن اقدام کنید.
شرایط اخذ مجوز کار ویزای استارت آپ کانادا چیست؟
بل از اینکه درخواست مجوز کار دهید دقت کنید که باید :
- قصد زندگی در استان یا قلمرویی از کانادا، به جز استان کبک را داشته باشید.
- تعهدنامه و نامه حمایت را از سازمانهای معرفی شده دریافت کرده باشید.
- سرمایه کافی برای تامین هزینههای زندگی خود و خانوادهتان را به مدت یک سال داشته باشید.
آیا همسر و فرزندان هم میتوانند ویزای همراه بگیرند؟
اگر برای مجوز کار یا همان Work Permit اقدام میکنید، میتوانید همسر و فرزندان وابسته خود را تحت شرایطی با خود در مهاجرت به کانادا همراه کنید.
- همسر
اگر همسر شما قصد کار در کانادا را دارد، میتواند به عنوان همسر نیروی کار ماهر اقدام به اخذ مجوز کار Open Work Permit و تکمیل فرمهای مربوطه نماید. - فرزندان
اگر فرزندان وابسته شما قصد تحصیل یا کار در کانادا را دارند، باید نسبت به اخذ مجوز تحصیل (استادی پرمیت) و کار و تکمیل فرمهای مربوطه اقدام نمایند.
چگونه کانادا رویه کاری سازمانهای حمایتی را بررسی میکند؟
دولت کانادا از طریق Peer Review رویه کاری سازمانهای حمایتی را بررسی می کند.
Peer Review چیست؟ کنترل کیفیت کار سازمان های سرمایه گذار توسط پلیس مخفی .
پلیس مخفی کیست؟ سازمان NACO که مسئولیت کنترل کار گروه های انجل را دارد و سازمان CVCA که مسئولیت کنترل فعالیت های ونچر کپیتال ها را به عهده دارد پلیس های مخفی استارتاپ هستند.
تمام تلاش اداره مهاجرت کانادا جلوگیری از تقلب است. نقش Peer Review دقیقا این است که مطمئن شوند معامله انجام شده بین سرمایه گذار و ایده گذار قانونی بوده است.
Peer Review گاهی میتواند به دلیل شک کردن آفیسرها به رابطه بین سرمایه گذار و کارافرین باشد یا اینکه گاهی صرفا به صورت رندوم و تصادفی انجام میشوند.
آفیسرهای نامه تعهد را در اختیار سازمان های مسئول انجام Peer Review میگذارند تا آنها از توافق بین طرفین آگاه شوند. سازمان های سرمایه گذار هم باید پکیجی که طبق آن با ایده گذار توافق کردند را در اختیار قرار دهند تا این انجمن ها بتوانند کار کنترل کیفی خود را انجام دهند.
هدف از تمام این فعالیت ها این است که مطمئن شوند که بررسی های کافی در زمان صدور نامه ساپورت انجام شده. اما منظور ما از بررسی هایی که باید ونچر ها و انجل ها و انکوباتور ها، قبل از صدور نامه ساپورت، انجام دهند چیست؟
- مقدار بررسی انجام شده توسط سازمان های صادر کننده نامه ساپورت چقدر بوده است؟
- تعهدات انجام شده بین متقاضی و سازمان صادر کننده نامه ساپورت چه بوده؟
- اطمینان از اینکه استارتاپ در کانادا ثبت شده است.
- اطمینان از این که ساختار سهام رعایت شده است.
- اطمینان از این که تمرکز استارتاپ روی ایده های با پتانسیل رشد سریع است.
- اطمینان از این که استارتاپ در برنامه های انکوبار شرکت کرده است (در خصوص نامه ساپورت انکوبارتورها).
- اطمینان از اینکه تیم مدیریت استارتاپ از مالکیت معنوی کسب و کار محافظت کرده است.
وضعیت مهاجرت اعضای خانواده متقاضیهای استارتآپ چگونه است؟
همه اعضای خانواده متقاضی امکان درخواست ویزای همراه را دارند. این قانون شامل همسر و فرزندان زیر ۲۲ سال میشود.
ویزای همراه در زمان ورک پرمیت
اگر متقاضی در لیست اعضای کلیدی بیزینس قرار داشته باشد، برای متقاضی امکان درخواست ویزای کار وجود دارد. به صورت همزمان همسر او امکان درخواست ویزای کار باز را خواهد داشت. این ویزا به همسر متقاضی استارتاپ کانادا اجازه میدهد تا بدون محدودیت در کانادا کار کند.
فرزندان متقاضی استارتاپ کانادا هم میتوانند از مزیت تحصیل با هزینه کانادایی بهره مند شوند.
ویزای همراهان برای اقامت دائم کانادا
طبیعتا در زمان درخواست اقامت دائم کانادا نیز همسر و فرزندان او همراهی خواهند کرد. برای تمامی اعضای خانواده متقاضی شامل همسر و فرزندان زیر ۲۲ سال امکان درخواست اقامت دائم کانادا به طور همزمان وجود دارد.
آیا پس از مهاجرت باید استارتاپ راه اندازی شود؟
ماهیت هر استارتاپ ریسک است. ریسک در تار و پود استارت آپ هاست. کانادا توقعی ندارد که تمام استارتاپ ها پیروز شوند. قطعا ممکن است برخی موفق و برخی موفق نباشند.
اما نکته بسیار مهم پیش از درخواست اقامت این است که متقاضی قصد راه اندازی ایده را داشته باشد و پس از اخذ ویزای کار هم استارتاپ حتما و حتما راه اندازی شود.
مادامی که با ویزای کار در کشور کانادا هستید، روند پیشرفت استارتاپ توسط اداره مهاجرت مرور میشود و در صورتی که نتیجه گیری آنها این باشد که استارتاپ فقط جهت اخذ اقامت دايم گرفتن راه اندازی شده موضوع اقامت دایم در ریسک قرار میگیرد.
با توجه به ظرفیت محدود و تقاضای بالا، چقدر شانس موفقیت در برنامههای استارتآپ کانادا وجود دارد؟
بله درست است. ظرفیت ویزای استارتاپ کانادا بسیار محدود است. این ظرفیت طبق قانون مصوب در سال ۲۰۱۲ در هیچ حالتی بیش از ۲۷۵۰ پرونده در سال نخواهد بود. در سال ۲۰۲۰ ظرفیت برنامه استارتاپ و برنامه خود اشتغالی با هم مجموعا ۲۰۰۰ متقاضی بود. در سال ۲۰۲۱ این ظرفیت به ۱۰۰۰ پرونده کاهش پیدا کرد.
بله، تنها هزار پرونده برای دو برنامه مهاجرتی. پس ظرفیت بسیار محدود است.
پس از بسته شدن برنامه های مهاجرتی سرمایه گذاری فدرال و محدود شدن برنامه سرمایه گذاری کبک بسیاری از متقاضیان و شرکت های مهاجرتی و وکلا این برنامه را جایگزین خوبی برای آن برنامه ها دیدند. اما نباید غافل شویم که برنامه استارتاپ کانادا بسیار محدود است.
مدارک لازم برای اخذ ویزای استارت آپ کانادا چیست؟
مدارک عمومی :
- شناسنامه
- پاسپورت با اعتبار مناسب
- مدارک شناسایی به صورت ترجمه رسمی
- گواهی ازدواج (در صورت وجود)
- گواهی عدم سوء پیشینه
- گواهی سلامت پزشکی
- گواهی مدرک زبان
- مدرک تحصیلی و ریزنمرات
- ارزشیابی مدرک تحصیلی
مدارک مربوط به طرح تجاری :
- بیزینس پلن
- مدارک تحقیقات بازار
- نامه ساپورت
- رزومه کامل متقاضی و گروه
- گواهی تمکن مالی
- اسناد املاک و مستغلات
- گواهی کسب و کار و مدیریتی
دلایل ریجکت شدن در ویزای استارت آپ چیست؟
امکان ریجکت شدن ویزای کانادا در تمام روش های مهاجرتی وجود دارد. داشتن اطلاعات و آگاهی از دلایل مهم ریجکتی در هر روش میتواند در تهیه مدارک و کامل کردن پرونده تاثیر گذار باشد.
ارائه پرونده کامل و بدون نقص از اصول اولیه برای جلوگیری از ریجکت شدن پرونده است.
به نکات زیر دقت کنید:
- نمره مدرک زبان
- نبود گواهی تمکن مالی
- سابقه کیفری مشکلات خاص پزشکی
- ارائه مدارک جعلی
- تشخیص عملیاتی نبودن طرح تجاری
- نبود تجربه کافی و تخصص در تیم استارتاپ